Make your own free website on Tripod.com

HOME

BSS INFO

KLUBOVI

RANGOVI

SPORTSKA PRAVILA

ARCHIVES

LINKOVI

 

REDOVNI I PRIDRUŽENI KLUBOVI BUDO SAVETA SRBIJE
 

Redovni klubovi Budo Saveta Srbije su oni koji plate godišnju članarinu i ciji glavni instruktori imaju crni pojas u vestinama JUJUTSU ili KENJUTSU, dobijen od strane BSS. Redovni klubovi BSS plaćaju godišnju klupsku članarinu do 1. marta u iznosu od 3.000 dinara. Redovni klubovi daju predstavnike u Skupštinu BSS. Za članove redovnih klubova BESPLATNO je glavno takmičenje koje organizuje BSS, Klubsko prvenstvo Srbije, (ujedno i medjunarodni ISA Kup), i niže su takmičarske kotizacije za seminare i jesenji turnir (Kup Srbije) koji organizuje BSS. Takodje, za članove redovnih klubova BSS polaganja za crne pojaseve i sudijska zvanja su BESPLATNA.

Pravilnik o klubovima:

1) Redovni klub-sekcija mora da bude vođen od strane instruktora koji ima najmanje crni pojas u veštini đuđucu (džiu-džicu) ili kenđucu, dobijen od strane BSS.

2) Svi redovni klubovi saglasni su da se polaganja za crne pojaseve u veštinama džiu-džicu i kenđucu održavaju pred zajedničkom komisijama, prema minimalnim zajedničkom programima. Zajednički minimalni programi su postavljeni na sajtu BSS. Klubovi su slobodni da imaju i svoje veće i proširene programe polaganja.

3) Komisiju za polaganje će činiti najmanje jedan rangom kvalifikovan ispitivač, i najmanje još dva ovlašćena predstavnika drugih redovnih klubova BSS. Počev od 2011. godine polaganja za crne pojaseve se obavljaju na zajedničkim seminarima odn. polaganjima, koji će se održavati dva puta godišnje, jednom u maju ili junu, i jednom u novembru ili decembru. Polaganja za pojaseve za članove redovnih klubova pred komisijom su besplatna, ali vođa matičnog kluba iz koga dolazi kandidat može da, prema posebnim pravilima kluba koji vodi, naplati polaganje u ime svog kluba.

4) Vođe redovnih klubova obavezuju se da lično i sa bar nekoliko članova svojih klubova prisustvuju jednom godišnjem seminaru (BUDO GASSHUKU - budo seminar, HANPUKU no GEIKO - ponavljanje osnovnih tehnika), na kome će biti izvršeno ponavljanje osnovnih tehnika koje čine zajednički program.

5) Svi instruktori koji sa svojim klubom žele da dobiju status redovnog kluba BSS moraju da polažu pred komisijom BSS prema programima za đuđucu (džiu-džicu) ili kenđucu, uz naknadu od 50 evra za rang 1. Dan (Sho-Mokurou, titula Senpai), 75 evra za rang 2. Dan, 100 evra za rang 3. Dan (Go-Mokuroku, titula Sensei), 150 evra za rang 4. Dan i 200 evra za rang 5. Dan (Menkyo, titula Šihan)

6) Dozvoljeno je klubovima koji nisu članovi BSS da učestvuju u aktivnostima BSS (na takmičenjima i seminarima) po posebnim cenama koje propisuje UO BSS i organizator-domaćin takmičenja ili seminara. Ovi klubovi imaju status "pridruženih klubova" i mogu da budu trajno u takvom statusu, osim ako svojim ponašanjem ne ugrožavaju rad i kredibilitet BSS.


Redovni klubovi BSS nalaze se u Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Vršcu, Šapcu, Beogradu i Vlaškom Dolu. U njima vežba oko 200 sportista. Pridruženi klubovi nalaze se u Novom Sadu, Čajetini, Smederevu, Kraljevu i Kostolcu.

Za učešće na takmićenjima koja organizuje BSS nije potrebno da klub ili pojedinci budu članovi BSS.


Copyright © Dr Ivica Zdravkovic 2011